In de bergmodus

REFLECTIEMODEL STARR 

Je bent thuisgekomen van een mooie reis en er is iets gebeurd. Je merkt het aan alles maar wat was het nou specifiek? Dan kan het helpen om achteraf te reflecteren op de gebeurtenis.
Wil je daadwerkelijk iets leren van de situatie die je hebt meegemaakt in de bergen? Dan is reflecteren op de situatie die je hebt meegemaakt een hulpmiddel. Wij kiezen voor een reflectie middels de STARR. Deze beschrijft wat er gebeurde in een specifieke situatie, wat je taak was en wat je ermee wilde bereiken, welke acties je uitvoerde, wat het resultaat was en wat je ervan hebt geleerd en wat je ervan meeneemt. Stap voor stap ga je terug naar de situatie waarin jij je bevond en bekijk je met een helicopter view wat er nou eigenlijk is gebeurd. 
UITLEG

Zelfkennis

Beschikken over zelfkennis is een groot goed, dat wisten ze al in de oudheid. Wie zichzelf kent, weet waar zijn sterke en zwakke punten liggen. Zelfkennis maakt het makkelijker om van eigen fouten te leren, maar bijvoorbeeld ook om samen te werken met anderen. Bovendien is zelfkennis onontbeerlijk voor een gezonde en succesvolle carrière.

Zelfkennis begint bij zelfreflectie: nadenken over jezelf. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe goed ken je jezelf? Wat kun je en wat kun je niet? Wat tel je mee bij het beantwoorden van deze vragen? Is het belangrijk dat je alles weet over de nieuwste versie van Windows of is het belangrijker dat je een extravert persoon bent die goed is in het motiveren van mensen?

 

Soorten kennis

Er zijn verschillende soorten kennis en vaardigheden waarover je beschikt. Die zeggen allemaal iets over hoe jij functioneert en waar je goed in bent. Als je over jezelf nadenkt is het zinvol om de volgende soorten kennis mee te laten spelen in je gedachten:

Boekenwijsheid.

Theoretische kennis doe je op uit boeken en leer je op school. Theoretisch kennis omvat meestal feitelijke informatie die van belang kan zijn om je vak uit te kunnen oefenen.

Vaardigheden. Vaardigheden ontwikkel je door te doen. Praktijkervaring. Door praktijkervaring ontwikkel je je vaardigheden en kennis tot echte competenties. Dat wil zeggen dat je met die vaardigheden en kennis echt iets tot stand kunt brengen in je werk.

Zelfinzicht. Je hebt zelfinzicht als je weet hoe jij het liefst werkt, en onder welke omstandigheden je je het prettigst voelt. Dit is belangrijke kennis die je bijvoorbeeld kunt gebruiken om te beoordelen of je in een bepaalde werkomgeving of organisatiecultuur past.

 

Zelfkennis gebruiken

Als je over jezelf nadenkt is het nuttig om vast te stellen wat het doel is van je zelfreflectie. Wil je beter functioneren in je baan, wil je een carrièreswitch maken, wil je je in het algemeen lekkerder voelen? Dit zijn allemaal terreinen waarop je op zoek kunt gaan naar zelfkennis.

Het is nuttig om zo nu en dan een persoonlijke-analyse maken, waarin je je sterke en zwakke punten onderzoekt.

Het geheim van zelfreflectie

Het geheim van zelfreflectie zit in het vinden van een structuur om je zelf te observeren. De STARR (Situatie, Taak, Actie, Resultaat, Reflectie) methode helpt je daarbij.

 

Door je zelf te bevragen met deze methode, creëer je inzicht in je gedragspatronen. Let er bij het beantwoorden van de vragen op dat je je beperkt tot de feiten en niet je mening geeft. Je kijkt als het ware naar jezelf en beschrijft objectief wat je ziet.

 

Zelfkennis, en dan?

Als je een hoop zelfkennis hebt opgedaan, wat dan? Het komt erop aan om er iets mee te gaan doen. Veel mensen hebben de neiging, zeker bij conflicten of andere moeilijke situaties, om te zeggen: 'Zo ben ik nou eenmaal, daar is weinig aan te veranderen.'

 

Natuurlijk is het goed je zwakheden te kennen en daar rekening mee te houden. Als je een verlegen persoon bent, moet je misschien niet de openingsspeech van een conferentie houden. Of als je voor een projectteam gevraagd wordt, maar je hebt het al veel te druk en bezwijk je bijna onder de werkdruk, dan is het heel legitiem om 'nee' te verkopen.

 

Maar vaak kun je zelfkennis gebruiken om iets te verbeteren of te veranderen. Heb je motivatieproblemen op je werk en heb je eindelijk aan jezelf toegegeven dat je eigenlijk een veel creatievere baan zou willen, ga dan op onderzoek uit hoe je dat kan verwezenlijken.

Maak simpel je website Eigen site maken